Las artes visuales salen a la calle

Data

24 July 2023

Els projectes han abordat des del redisseny d'identitats visuals fins a performances immersives per a atraure nous públics

Després de quatre anys d'una exigent formació en les arts visuals, l'alumnat del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors en Disseny Gràfic i Graphic Design, així com Motion Graphics and Video de l'IED Barcelona ha presentat aquest mes de juny les seves tesis finals a Nau Bostik. Uns treballs innovadors i creatius que han abordat des del redisseny d'identitats visuals per posar en valor el patrimoni i atraure nous públics fins a performances immersives per transformar l'experiència audiovisual del visitant.

En el cas de l'alumnat de disseny gràfic i graphic design, els estudiants han treballat el rebranding del Cercle Artístic Sant Lluc, una institució artística emblemàtica de Barcelona que celebra aquest any el 130è aniversari. Les diferents propostes han partit d'inspiracions molt dispars, com els elements arquitectònics del barri de Ciutat Vella on està situat el “Cercle” i les tipografies gòtiques del segle XIX, traduïdes en un nou estil de lletra que invoca el sentit de la història i la tradició (Reimagining heritage, d'Ugla Stefánsdóttir); o la idea de creativitat explosiva de la pròpia entitat, plasmada en forma de composicions dinàmiques i contrastades (Sant Lluc és dibuix i molt més, d’Ariela Feinsaig).

Altres creativitats han apostat per mostrar el llegat del “Cercle” amb una tipografia que n’emmascara imatges d'arxiu com a homenatge al seu passat ric, com ha estat el cas de Visual Identity for Cercle Artístic Sant Lluc, de Varvara Godovikova, Millor Tesi de Disseny Gràfic 2023.

A banda de les tesis finals, a Nau Bostik també s'han exhibit altres propostes en disseny gràfic fresques i extravertides com Sals'UP, de Manuel Cabrera-Kabana, una identitat per a una cadena d'hamburgueseries que proposa una tipografia creada experimentant amb salsa reial (ketchup i mostassa).

Una experiència de memòria col·lectiva

Per la seva banda, els estudiants de motion graphics and video han treballat sobre diferents projectes per a la Colònia Gúell per a explicar-ne la història tant des de la visió de Gaudí com des d'una perspectiva humana i amb un enfocament alternatiu que proposi noves experiències i capti nous visitants. Alguns dels projectes més representatius exposats a Nau Bostik en aquesta línia han estat Unwoven memories, de Thinh Truong (Millor Tesi de Motion Graphics and Video 2023); Noc noc, de Katherine Svoboda; Ethereal Umbra, d'Idoia Ulchur; o Visionary, de Sofya Gantimurova.

Podria interessar-te