Preservar la biodiversidad desde el diseño de producto y de transporte

Data

19 July 2023

Els estudiants han presentat solucions per contribuir a la preservació dels ecosistemes

“Biodiversity, how to preserve our future?” ha estat el tema escollit aquest any per articular el desenvolupament dels projectes de les tesis finals de l'alumnat del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors en Disseny de Producte i Disseny de Transport de l'IED Barcelona.

Els estudiants han presentat diverses solucions amb l'objectiu de contribuir a la preservació dels ecosistemes, condició imprescindible per garantir el nostre futur al planeta, en un esdeveniment pop up celebrat el 14 de juny a l'estudi ANIMA de Barcelona, fundat per l’alumnus Diego Quiroga.

Entre les propostes destacades en disseny de producte, s'hi han exposat des de la best thesis de Gina Bastero, Maiko, un robot autònom que inocula una solució micorícica per regenerar àrees de cultiu empobrides, a Art-Affect, de Jeroen Hoogstra, una estructura submergible que millora el creixement del corall i en facilita l'expansió amb l'objectiu de posar fi a la degradació dels esculls.

També en l'àmbit de la Blue Economy, i a fi de protegir la salut dels ecosistemes marins, Mina Barchi hi ha mostrat el resultat de Plastic Nostrum, un sistema de filtratge de les aigües marines contaminades per microplàstics inspirat en les terracotes.

Altres projectes de disseny de producte que s'han pogut veure en aquest espai han estat un ponxo convertible en sac de dormir amb l'objectiu de satisfer les necessitats immediates d'habitatge dels afectats per desastres naturals com el terratrèmol que hi va haver a Turquia al febrer (Cucun, de Peri Zeynep) i una paleta que explora els colors sense explotar de l'acer i la seva capacitat natural per produir tons iridiscents estructurals (Noble, d'Alysha Sara Vergis).

En disseny de transport, a més de la best thesis de Youssef Omar, Polestar Negative, que proposa un vehicle de recol·lecció de carboni per al seu processament i ús posterior contra la desertificació dels sòls i per promocionar la diversitat, també s'hi han presentat diverses creacions més. Entre elles, un vehicle agrícola versàtil que inclou l'accés a una plataforma d'eines i equips especialitzats (Bortom, de Joan Izcara) i un vehicle utilitari multiusos apte per treballar en condicions climàtiques extremes (RAM Phoenix, de Javier Roig).

Podria interessar-te