Data

02 August 2021

Dissenys que donen com a resultat THE GREATEST TRIP per a un grup reduït de passatgers i que, més enllà de la funcionalitat, permeten, des del disseny, connectar persones a partir d’experiències.

L’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, en col·laboració amb SEAT i CARNET Volkswagen Group Innovation Barcelona, ha treballat sobre el projecte NeXst – The Greatest Trip. Una iniciativa basada en el desenvolupament de propostes per a la mobilitat del futur que potenciïn les relacions humanes i la seguretat en els trajectes interurbans i amb l’objectiu de promoure el turisme sostenible.

SEAT i CARNET Volkswagen Group Innovation Barcelona van llançar als alumnes del IED Barcelona el repte d’explorar nous escenaris experiencials per als passatgers d’un possible servei de mobilitat i vehicle grupal interurbà i extraurbà. Van plantejar a aquests estudiants imaginar escenaris per a noves formes de turisme, preservant la seguretat dels grups “bombolla” i ampliant l’experiència en la curta distància nacional i europea.

El disseny final havia d’oferir una proposta de vehicle que fomentés els viatges sostenibles, sobre la base dels Objectius 8 (Treball Decent i Creixement Econòmic) i 12 (Producció i Consums Responsables) de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Així, durant cinc mesos, els alumnes del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Producte, itinerari en Disseny de Transport, han dissenyat sistemes de CarSharing entre les la zones més despoblades per a afavorir l’Espanya Rural i conèixer el territori; vehicles que, des del Big Data, són capaços de personalitzar els seients, les llums i les textures en funció de cada persona o trajecte; cotxes adaptats a l’estat psicològic del moment, per a garantir una seguretat plena ; o vehicles que, amb tan sols un clic, ofereixen jocs col·lectius per a recórrer el país com si es tractés d’una autèntica yincana, connectant a tots els passatgers amb el seu entorn amb propostes culturals esportives o gastronòmiques.

Dissenys que donen com a resultat THE GREATEST TRIP per a un grup reduït de passatgers i que, més enllà de la funcionalitat, permeten, des del disseny, connectar persones a partir d’experiències.

“Imaginar nous escenaris de mobilitat urbana, preservant la seguretat dels passatgers com a individus o com a grups “bombolla” i ampliant l’experiència del viatger en la curta distància és ara, més que mai, una prioritat. És moment de pensar en els espais, els individus i els mitjans de transport, ajuntant punts de vista i enriquint les idees amb aportacions multidisciplinàries”, assegura Raffaella Perrone, directora de l’Àrea de Design del IED Barcelona.

Per a aquesta col·laboració, l’IED Barcelona va organitzar equips mixtos de treball on els estudiants van poder treballar amb l’equip de Disseny d’Exteriors de SEAT en trobades mensuals, a més de comptar amb la consultoria del Departament de Color and Trim. La presentació final dels projectes es va realitzar a casa SEAT on els estudiants van presentar els prototips a escala 1:4 davant l’equip de disseny de SEAT i membres de CARNET. La col·laboració entre l’IED Barcelona, SEAT i CARNET demostra el compromís de totes dues entitats per incentivar el desenvolupament de projectes innovadors al voltant dels reptes als quals s’enfronta la mobilitat en el nou escenari.

Podria interessar-te