German Otto, Design Technology Manager de BIG Barcelona, ha parlat sobre la relació entre tecnología i design en el procés de disseny a la tercera edició del cicle “Mastering your brain”
Phygital design. Design technology in practice: from digital spaces to physical experiences
Data
07 May 2024
Les eines de visualització, simulació, informació i fabricació permeten imaginar i visualitzar els espais d'una manera mai vista fins ara. Quines oportunitats, reptes i perills poden comportar aquestes tecnologies en el procés de disseny del futur? La conferència “Phygital Design. Design Technology in Practice: From Digital Spaces to Physical Experiences”, a càrrec de German Otto, Design Technology Manager de BIG Barcelona, ha aportat diverses respostes a aquestes qüestions.
Partint de la seva pròpia experiència a BIG Architects, Otto ha destacat, en primer lloc, la importància d'entendre com la nova dimensió digital als espais físics ha de ser una ajuda per comprendre'ls millor per tal d’enriquir-los. “La tecnologia sempre ha d'anar per darrere de la narrativa de cada espai i ha estar al servei del dissenyador. No volem que aquestes eines ens dictin com hem de treballar”, ha assenyalat.
Per això, ha recordat la importància de no perdre's davant l'allau d'innovacions digitals i posar el focus del projecte de nou en les necessitats de les persones i en les experiències que hi viuran. I, a continuació, emprar –ara sí– les tecnologies que efectivament permetin convertir aquests espais en una realitat adaptada als objectius marcats. “En aquest nou escenari híbrid –ha declarat– no té sentit construir espais físics estàtics; volem que els nostres projectes siguin dinàmics i flexibles perquè sigui possible d’incorporar-hi totes aquestes tecnologies (AR, VR, IoT… i les que vindran) amb què volem interactuar.”
Una de les eines que, sens dubte, està ajudant més a dissenyar aquest tipus d'espais és la IA. "Expandeix els límits de la creativitat en permetre d’explorar, assajar, fallar i tornar a començar de manera segura, estalviant temps i minimitzant els marges d'error com mai abans no havia estat possible", ha explicat l'expert. A més, aquest tipus de tecnologia agilitza el flux de comunicació entre departaments, en traduir les idees a un llenguatge universal fàcilment comprensible per a tothom: dissenyadors, enginyers, arquitectes... De nou, la tecnologia al servei del disseny.
Desenvolupada a les instal·lacions de l'Open Space de Point One el 10 d'abril, Phygital Design. Design Technology in Practice: From Digital Spaces to Physical Experiences”, s'ha emmarcat dins del cicle de conferències “Mastering your Brain”. Aquesta vegada, amb motiu del llançament del Màster Oficial en Disseny d'Espais Físics i Entorns Digitals de l'IED Barcelona.