El IED Barcelona rinde tributo a Macario Gómez, el último gran cartelista del cine español

Data

16 February 2024

Macario Gómez va deixar un llegat artístic i gràfic de més de 4.000 pòsters

Estudiants de tercer any de Graphic Design i de Motion Graphic and Video de l'IED Barcelona han dissenyat una exposició pop-up homenatge al gran cartellista de cinema Macario Gómez, conegut artísticament com a “Mac”. La mostra s'ha exhibit a la Nau Bostik el 15 de febrer i ha inclòs diversos dels seus cartells més emblemàtics realitzats per a les versions espanyoles de pel·lícules clàssiques de Hollywood com Els Deu Manaments, Rebeca, Agent 007 contra el Dr. No o Ningú no és perfecte.

Macario Gómez Quibus va néixer a la localitat catalana de Reus el 1926. Després d'interessar-se des de ben jove pel dibuix, en complir la majoria d'edat, es va traslladar a Barcelona on va entrar en contacte amb varietat de referències i va conèixer l'obra d'altres artistes. Els seus primers passos en el món de la cartelleria cinematogràfica els va fer netejant els pinzells i utensilis d'altres dibuixants amb els quals acabaria col·laborant, si bé mai no se’n va referir la seva autoria. El 1950, però, va decidir posicionar-se com a artista de pòsters de cinema de forma independent i amb la distribuïdora de pel·lícules Tandem Films, va fer la seva entrada a l'edat d'or del cinema, on els seus treballs van ser reconeguts i premiats internacionalment pel seu estil, ús de fonts i versatilitat per adaptar-se a qualsevol gènere cinematogràfic. Amb l'arribada del VHS als anys 80, el cartellista va redirigir el seu talent cap a la il·lustració de portades de vídeo aplicant fotografia en color.

Macario Gómez va deixar un llegat artístic i gràfic de més de 4.000 pòsters.

Aquest tribut ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i la família de Macario Gómez, que han cedit els materials (cartells i objectes personals) de l'exposició.

Podria interessar-te