Any acadèmic

2022

El disseny de moda regeneratiu no només s'entén com una manera de dissenyar, sinó que és una cosmovisió de la vida

El procés de disseny de Recover and Regrow consisteix a biofabricar una sèrie de mostres de material que, durant el procés de creació de prototips, combinen mètodes contemporanis i vernacles. Entre ells, l'elaboració manual de flocs, el feltrat, la fermentació, el tenyit, la barreja i l'experimentació d'un biocompost a partir de fibres curtes de llana orgànica del procés de filatura i cel·lulosa bacteriana utilitzada com a bastida en la tècnica de tufting manual.

L’objectiu és identificar com crear moda dins del sistema de vida i aprofitar els recursos que tenim a mà. El concepte de disseny regeneratiu no només s'entén com una forma de dissenyar, sinó també com una cosmovisió de la vida en què no existeix el concepte de malbaratament.

La dissenyadora de moda Micaela Clubourg té com a objectiu crear peces de moda amb els recursos del medi ambient i la natura que l’envolta en una cadena de subministrament de quilòmetre zero. D'aquesta manera, tot el procés de creació d'una peça de roba es realitza en un sol lloc, respectant-ne els cicles naturals i millorant tant la comunitat com l'economia regional.

Recover and Regrow proposa dissenyar a partir de cicles tancats, crear amb els recursos que hi ha en el context immediat i respectar els cicles de vida. Mitjançant l'ús de materials orgànics lliures de tòxics i de recursos naturals desaprofitats (Kombucha, fibres curtes de llana descartada), actualment treballa en com, en el moment de la disposició final dels productes, les peces puguin ser retornades al sòl com a compost per a fomentar encara més el creixement de la biodiversitat.

Projecte realitzat en col·laboració amb Wool Dreamers y Lara Campos.